PODELI

Ni godinu dana pošto je Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula po službenoj dužnosti postupak protiv kablovskog operatora SBB – epiloga nema! Postupak je počeo 27. marta prošle godine, kada je SBB, preuzevši bivši IKOM, poskupeo usluge korisnicima IKOM-a za 100 dinara.

– Postupak utvrđivanja povrede konkurencije koji se pred Komisijom vodi protiv društva SBB još nije okončan. Zato ne možemo detaljnije da komentarišemo bilo šta u vezi sa predmetom. Kada bude gotov, odluka će biti objavljena na internet stranici Komisije – rečeno je “Novostima” u ovom telu.

Podizanje cene jedne od usluga na 1.395 dinara SBB je tada opravdao “izjednačavanjem cene i kvaliteta usluge bivših IKOM-ovih korisnika sa SBB ponudom”. Iako su nezadovoljni korisnici tvrdili da poboljšanja usluga nema, već naprotiv, to im nije mnogo pomoglo, jer na teritoriji Beograda SBB ima monopolski položaj.

Komisija za zaštitu konkurencije samo je uslovno odobrila da SBB preuzme sto odsto udela u vlasništvu IKOM-a, uz obavezu da ih tokom dve godine redovno izveštavaju o eventualnim promenama cene osnovnog paketa i uzrocima tih promena. Budući da obrazloženje za poskupljenje u ovom slučaju nije zadovoljilo Komisiju, ona je po službenoj dužnosti pokrenula istražni postupak.

U objašnjenju rešenja tada su naveli da je sprovedena analiza, čiji je cilj bio da se utvrdi da li je rast naknade uslovljen rastom troškova.

“Kako društvo SBB nije pružilo dovoljno dokaza o troškovnoj opravdanosti visine naknade za mesečno održavanje kablovskog distribucionog sistema i praćenje kablovske televizije u iznosu od 1.395, Komisija će utvrditi činjenično stanje, odnosno da li je cena za predmetnu uslugu utvrđena u iznosu koji je nepravično visok, što može voditi eksploataciji korisnika usluge”, navedeno je u tadašnjem obrazloženju za pokretanje postupka.

KAZNA DO 10 ODSTO PRIHODA

Ukoliko maratonski postupak pokaže da je SBB zloupotrebio monopolski položaj, mogli bi da budu kažnjeni oduzimanjem do deset odsto godišnjeg prihoda. Zbog jednostrane izmene ugovora, bivši IKOM korisnici mogli su u roku od mesec dana da raskinu ugovor.

POSTAVI ODGOVOR