PODELI
Foto: Ilustracija

Trista tona papira utrošeno je u popisu 2011. godine. Prikupljeni materijal 500 ljudi je obrađivalo skoro osam meseci. Republički zavod za statistiku zato sprema novine, a njih će isprobati tokom probnog popisa u aprilu ove godine. Umesto sa papirnim formularima popisivači će u domove ulaziti sa laptopima.

Načelnica Odeljenja za popis stanovništva Republičkog zavoda za statistiku Ljiljana Đorđević navodi da se podaci prikupljaju pomoću laptopa, a da popisivači te podatke šalju direktno u bazu.

“Ugrađene su logičke kontrole, tako da je materijal kvalitetniji. U realnom vremenu možemo da pratimo rad popisivača na terenu i rezultate ćemo objaviti mnogo brže”, napominje Đorđevićeva.

Građanima Beograda, Niša i Novog Sada prvi put će biti omogućeno i samopopisivanje.

Oni će biti na vreme obavešteni, dobiće lozinke pomoću kojih će da pristupe aplikaciji za popisivanje i sami će moći iz svog stana, u vreme koje im odgovara, da popune upitinike, kaže Đorđevićeva.

Prema njenim rečima, ista pitanja koja se traže u popisu sadržaće i upitnik kako bi se testirao takav način popisivanja.

Za probni popis već je izabrano 25 instruktora. Oni će obučavati popisivače i pratiti njihov rad na terenu.

“Pozvali smo građane koji su punoletni, nezaposleni i spremni da učestvuju u popisu pod uslovom naravno da znaju da rade na računaru da se prijave”, objasnila je Đorđevićeva.

“Za rad u popisu ne uzimamo volontere. Rad svih angažovanih lica će biti plaćen”, zaključila je Đorđevićeva.

POSTAVI ODGOVOR