PODELI
Foto: Z.Milovanovic/ Privatna arhiva

Gradski ansambl narodnih igara i pesama Požarevac učesnik je 55. Internacionalnog festivala folklora u Marselju, i do sada je ponosno predstavljao i branio boje svoje zastave, kao i svoju tradiciju i kulturu.

Foto: Z.Milovanovic/ Privatna arhiva

Međutim, ne greje isto sunce sve učesnike ovog festivala. Organizacija zakazuje u svakom segmentu pomalo, pa su tako članovi GANIP-a, koji su izrazili želju da odu do obližnje gradske plaže, završili na plaži između dve planinske uvale, sa stenovitom stazom od oko 4km, koju su folklorci kao Spartanci pregazili u japankama i papučama.

Jedna od propozicija bila je i da je zabranjena upotreba elektronskih instrumenata, koju su članovi orkestra GANIP-a i ispoštovali, dok to predstavnici egzotičnih zemalja poput Perua i Konga ne čine, već koriste te instrumente, i u vrućim danima na scenu izlaze u sportskoj garderobi i obući, dok folklorci Požarevca hrabro i ponosno gaze u opancima i vunenim čarapama.

Foto: Z.Milovanovic/ Privatna arhiva

Juče je organizovan prijem za sve učesnike festivala, gde su Požarevljani ponovo pokupili sve simpatije, igrajući igre iz Zapadne Srbije ispred zgrade Parlamenta, u kojoj ih je kasnije primio i predstavnik gradonačelnikovog kabineta. Uručeni su i simbolični pokloni, a ovaj put su da prime poklone ispred ansambla izašli Bojana Stanković i Aleksandar Krstić.

Foto: Z.Milovanovic/ Privatna arhiva

Danas su folklorci nastupali u prostorijama lokalne skupštine, čija je zgrada jako specifična, jer je cela u staklu, pa je tako svaki uzvik folkloraca odjekivao izuzetno jako.

Ponovimo, GANIP je jedini predstavnik Srbije na ovom festivalu, i još uvek nije pokazao ono najbolje od sebe, jer čuva zeca u rukavu za poslednje veče festivala.

POSTAVI ODGOVOR