PODELI

Među građanima okupljenim u Pionirskom parku su i lideri SzS Dragan Đilas, Boško Obradović, Zoran Lutovac i Vuk Jeremić. Okupljeni su probili zaštitnu ogradu koja je bila postavljena na oko 70 metara od ulaza u zgradu Predsedništva i došli do samih vrata ispred kojih se nalazi kordon policije. Oko 12.30, oko zgrade Predsedništva raspoređeni su pripadnici Žandarmerije.

Tanjug javlja da su demonstranti predvođeni Boškom Obradovićem uleteli u kordon Žandarmerije na uglu Kneza Miloša i Srpskih vladara koji nije dozvoljavao da kamion sa kojeg je emitovano obraćanje predsednika priđe zgradi Predsedništva Srbije.

Na društvenim mrežama pojavila se informacija da je Obradović priveden, što je u izjavi za N1 demantovao lider Levice Srbije Borko Stefanović.

MUP je oko 13.10 saopštio da je “nekolicina huligana predvođena jednim od lidera Saveza za Srbiju Boškom Obradovićem napala pripadnike policije na uglu ulica kralja Milana i kneza Miloša u Beogradu”.

U saopštenju se navodi da su oni “fizički nasrnuli na pripadnike policije i pokušavaju da ih udare kamionom i probiju kordon”.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najoštrije je osudio napad na policiju i pozivao sve državne organe da “bez odlaganja procesuiraju i kazne sve one koji su danas napali policijske službenike”.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac obratio se okupljenima sa kamiona ispred Predsedništva i rekao da “Aleksandar Vučić deli Srbiju i neće da razgovara sa opozicijom i građanima”.

“Glavni centar fabrike laži je u Takovskoj”, rekao Lutovac, a Vučića je nazvao autokratom koji ne razume posao predsednika Republike.

Lutovac je istakao da “pravi predsednik mora da razgovara sa svim građanima”, a demonstrante je pozvao da nastupe jedinstveno i da kažu „dosta više sa tim da jedan čovek upravlja državom”.

Pre početka konferencije za novinare predsednika Srbije, Boško Obradović se obratio medijima i rekao da su tu došli da bi im Vučić objasnio šta se desilo sinoć u RTS.

“On će to najbolje da uradi. Danas smo ovde da izrazimo svoj protest protiv onoga što se desilo u zgradi RTS, kada su pobunjeni građani došli da vrate što je njihovo. RTS je vlasništvo građana”, rekao je Obradović.

Lider “Dveri” ponovio je da se traži ostavka Vučića.

Lideri SzS su sinoć, nakon što ih je policija mirno izvela iz zgrade Javnog servisa, pozvali građane da se danas u podne okupe ispred zgrade Predsedništva.

POSTAVI ODGOVOR