PODELI
Foto: Tanjug

„Od jutros je počeo pokušaj nasilja nad Republičkim geodetskim zavodom. Bez ikakvog razloga, politički instruisani sindikati ASNS i Nezavisnost pozvali su zaposlene RGZ-a da uđu u štrajk na zakonom nepropisan način, iako su Vlada Srbije i rukovodrstvo RGZ-a ispunili sve zahteve definisane Sporazumom o prekidu štrajka od 21. januara 2019“, saopštio je Zavod.

Sindikati pokušavaju, bez pravih argumenata, da ulične proteste prenesu na državne institucije nasilnim putem, navodi se u saopštenju.

„U službama katastra u Beogradu došlo je do incidenata. Građanima se ne dozvoljava da uđu u službe katastra i ostvare svoja zakonom zagarantovana prava. Telefoni Info Centra RGZ-a su usijani od poziva građana koji ne znaju na koji način da ostvare svoja zakonom zagarantovana prava. Pod pritiskom su i zaposleni koji žele da rade, ali ih u tome sprečavaju štrajkači“, dodaje se dalje.

Menadžment RGZ-a, piše u saopštenju, preduzima sve zakonom propisane mere kako bi organizovao rad u službama katastra i omogućio građanima da ostvare svoja prava.

„Republički geodetski zavod poziva i sve državne organe, da iz svoje nadležnosti, preduzmu sve mere kako se protesti sa ulica ne bi preneli u institucije i kako bi se sprečilo nasilje nad građanima kojima su uskraćena zakonska prava na upis vlasništva u katastar, ali i nasilje nad zaposlenima RGZ-a koji žele da rade“.

Rukovodstvo RGZ-a ističe „svoje žaljenje i nezadovoljstvo što je ova institucija izabrana da bude prvo mesto udara gde se namerava prelivanje uličnih protesta u institucije sistema, imajući u vidu da upravo ovih dana RGZ dobija nagrade i priznanja za sve rezultate reformi koje su sprovedene u poslednje tri godine i to kako u zemlji tako i u svetu“.

„Nedopustivo je da se vrši ovakvo nasilje nad jednim državnim organom i da se građanima sprečava ulazak u službe katastra u kojima su nameravali da ostvare svoja prava za upis vlasništva u katastar nepokretnosti“.

Sindikati, ASNS i Nezavisnost, podrškom uličnim protestima otvoreno pokazuju da je ovaj štrajk u Republičkom geodetskom zavodu pokrenut sa političkim ciljevima, a ne kao rezultat brige za socijalno blagostanje zaposlenih, dodaju iz RGZ-a.

„Navodni razlozi su nezadovoljstvo obračunom plata, iako u Odeljene finansija RGZ-a nije stigla ni jedna pisana primedba zaposlenih na obračun plata. Državni službenici katastra su izmanipulisani i zloupotrebljeni“, navodi se u saopštenju Zavoda.

POSTAVI ODGOVOR