PODELI

Branko Ružić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da referenti koji ažuriraju Jedinstveni birački spisak na dnevnom nivou dobijaju informaciju koja lica su tog dana upisana u Matičnu knjigu umrlih i odmah po službenoj dužnosti se, kako kaže, donose rešenja o brisanju tih lica iz Jedinstvenog biračkog spiska.

Dodaje i da je sa Jedinstvenim biračkim spiskom povezana i Matična knjiga venčanih, što znači da će u slučaju da dođe do promene prezimena činom venčanja ili razvoda isti podatak automatski biti ažuriran i u Jedinstvenom biračkom spisku.

“Zahvaljujući matičarima koji su prebacivali sve podatke iz matičnih knjiga u elektronski oblik uspeli smo da nakon toga uvežemo Matičnu knjigu umrlih i Matičnu knjigu venčanih sa Jedinstvenim biračkim spiskom, što dovodi do toga da se praktično u vremenskom roku od 24 sata konstatuju te promene npr. ako dođe do razvoda braka, venčanja, promene prezimena ili smrtnog ishoda to se automatski ažurira. Tako da će birači spisak biti mnogo brže ažuriran nego što je to bilo do sada”, navodi Ružić.

Navodi da će birački spisak korespondirati sa potrebama demokratskog procesa u izbornom ciklusu kad god da on usledi.

Dodaje da će odluka o eventualnim prevremenim izborima biti doneta na bazi državotvorne orijentacije.

“Odluka o eventualnim prevremenim izborima biće doneta na bazi jedne državotvorne orijentacije, na jedan odgovoran način od strane pre svega predsednika najjače političke opcije u Srbiji gospodina Vučića, naravno u dogovoru sa Socijalističkom partijom Srbije. Ali, kakva god odluka da bude, Socijalistička partija Srbije uvek je spremna za izbore”, naveo je ministar.

Najznačajnije evidencije na jednom mestu

Govoreći o Centralnom registru stanovništva, navodi da će registar objediniti sve podatke iz 13 službenih evidencija koje se trenutno nalaze u šest različitih organa.

“Podaci o građanima koji su od značaja za ostvarivanje njihovih prava naći će se u okviru jedne jedinstvene, centralizovane i pouzdane državne baze podataka, koja sadrži tačne i ažurne podatke o stanovništvu Srbije u elektronskom obliku. Cilj je da građanima olakšamo poslovanje sa upravom i da svoje poslove obavljaju na brz, jasan i efikasan način”, rekao je Ružić.

Uspostavljanje ovakvog registra je, kako je dodao, još jedan korak bliže modernoj, efikasnoj i ekonomičnoj upravi.

Navodi da su se podaci koji se odnose na stanovništvo u Srbiji do sada nalazili u više različitih baza podataka, koje se vode na različite načine, ali da sada građani više neće morati da idu od šaltera do šaltera i prikupljaju svoja dokumenta da bi završili postupak, već će to jedan organ moći da učini za njih, tako što će pristupiti Centralnom registru stanovništva.

Dodaje da će sa primenom početi 1. septembra 2020. godine.

POSTAVI ODGOVOR