PODELI

ZBOG činjenice da je Smederevo u vrhu liste najzagađenijih gradova u Srbiji, i da se redovno nalazi u crvenoj zoni po stepenu zagađenosti vazduha, pokrenuta je građanska inicijativa “Crveni bedževi”, koja poziva Smederevce da nošenjem crvenog bedža istaknu svoje pravo na čist vazduh.

Kampanja ima za cilj da animira građane da se ujedine oko prioritetnog uslova za kvalitetniji život u Smederevu – čistog vazduha, kažu inicijatori.

– Kampanja nije usmerena protiv bilo kog vidljivog i nevidljivog neprijatelja, već teži da se u gradu razvije javna diskusija o načinima da se kvalitet vazduha poboljša. Stoga crveni bedž na jakni bilo kog građanina Smedereva poziva da se rešenja koja su izneta sprovedu u delo – kaže Dragan Nedeljković iz Udruženja građana “Pro.Tok21” koje je pokrenulo kampanju.

U udruženju tvrde da je, prema objedinjenim podacima za Srbiju, centar Smedereva, uz Obrenovac, najzagađeniji u Srbiji.

– Indeks zagađenja vazduha u centru Smedereva pre dva dana bio je 386, dok je do 50 normalan za ljudsko zdravlje. U proseku, ovaj indeks u Smederevu svakodnevno je na niovu od 100 do 200 – ističe Nedeljković.

Ova kampanja se, za sada, prevashodno ostvaruje na društvenim mrežama. Informacije o standardima i propisima, o dosadašnjim pozitivnim koracima, kao i mogućim rešenjima po modelu drugih gradova i država mogu se pronaći na stranicama #CrveniBedževi.

POSTAVI ODGOVOR