PODELI
Foto: Pixabay / George Nick

29. maj se, kao datum, kroz istoriju pominjao veoma često, i neretko bio vezan za razne ljude, bitke, događaje…

Za naše čitaoce smo danas pripremili malu retrospektivu šta sve sve to kroz istoriju događalo na ovaj datum :

1453. – Turci su osvojili Carigrad; taj događaj ujedno je označio kraj Vizantijskog carstva.

1500. – Poginuo je portugalski moreplovac Bartolomej Dijaz, kada je njegov brod u blizini Rta dobre nade na krajnjem jugu Afrike potonuo usled jake bure.

1630. – Rođen je engleski kralj Čarls II Stjuart (1660-1685). Stupio je na presto posle ukidanja Kromvelove republike, ali pod obavezom da poštuje prava parlamenta i ličnu slobodu građana. Ipak, pokazivao je apsolutističke težnje, zbog čega ga je parlament primorao da 1679 potpiše Habeaus Corpus Act.

1839. – Uspostavljeni su diplomatski odnosi između Srbije i Velike Britanije.

1874. – Sadašnji ustav Švajcarske stupa na snagu.

1875. – Rođen je srpski pisac Svetozar Ćorović, koji je u Mostaru 1896. s Aleksom Šantićem i Jovanom Dučićem pokrenuo list “Zora”, u kojem je ostvario plodan pripovedački i urednički rad. Bio je među vodećim srpskim nacionalistima koji su predvodili akcije protiv okupatorskog austrougarskog režima u Bosni i Hercegovini. U Prvom svetskom ratu je interniran i potom mobilisan. Otpušten je pošto je oboleo i 1919. je umro. U svojim pripovetkama, dramama i romanima opisivao je život u Hercegovini, pišući neposredno, stilom koji se odlikuje živopisnošću i lakoćom kazivanja. Dela: romani “Stojan Mutikaša”, “Ženidba Pere Karantana”, “Majčina Sultanija”, zbirke pripovedaka “U časovima odmora”, “Moji poznanici”, “Brđani”, drame “Zulumćar”, “On”, “Adam-beg”, “Ajša”.

1879. – Rođen je srpski pisac Kosta Abrašević, radnički pesnik koji je, budući pripadnik srpske socijaldemokratije, i poeziju shvatao kao sredstvo za postizanje socijaldemokratskih ciljeva. Njegovi umetnički neuobličeni stihovi – što u prvom redu valja pripisati činjenici da je stvarao izuzetno mlad (umro je u 19. godini) – prožeti su ljubavlju prema trudbenicima. Ime Abrašević nose mnoga kulturno-umetnička društva u Srbiji. Pesme: “Zviždi vetre”, “Svet je nama otadžbina”, “Bratstvo”, “Crvena”.

1916. – SAD su izvršile invaziju na Dominikansku Republiku. Tamo su pripadnici američkih snaga ostali do 1924. godine.

1917. – Rođen je najmlađi američki predsednik, Džon Fidžerald Kenedi. Za predsednika SAD-a izabran je 1960, a već je 1963. poginuo u atentatu u Dalasu.

1919. – Charles Strite patentirao je svoj pronalazak – toster.

1928. – Fric fon Opel dostiže brzinu od 200km/h u ekperimentalnom raketnom automobilu.

1943. – Na Sutjesci se u Drugom svetskom ratu deo partizanskih jedinica i Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije probio iz obruča 130.000 nemačkih, italijanskih, bugarskih i hrvatskih vojnika, koji su u Petoj neprijateljskoj ofanzivi (nemački naziv “Operacija Švarc”) pokušali da unište glavninu partizanskih snaga.

1959. – Šarl de Gol je formirao Francusku vladu.

1985. – U Briselu je na fudbalskom stadionu “Heysel”, u sukobu engleskih i italijanskih navijača, 39 lica izgubilo život, a preko 500 je bilo povređeno. Nakon ovog incidenta, engleskim klubovima je sledećih pet godina bilo zabranjeno učešće na evropskim takmičenjima.

1990. – Boris Jeljcin je izabran za predsednika Rusije.

1991. – Crvena zvezda je osvojila 36. Kup Evrope u fudbalu.

POSTAVI ODGOVOR