PODELI

Svečanosti na aerodromu prisustvovaće predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a očekuju se i ostali najviši državni zvaničnici.

O planovima za razvoj aerodroma govoriće, na Terminalu 1, generalni direktor „Vansi koncesije“ i predsednik kompanije Vansi erports Nikola Notbar.

Predstavnici Vlade Srbije, aerodroma „Nikola Tesla“ i francuske korporacije Vansi su, nakon sprovedenog tendera, potpisali 22. marta ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski aerodrom.

Međunarodni tender je sproveden od 10. februara 2017. kroz fazu pretkvalifikacija, fazu neobavezujućih ponuda i fazu obavezujućih ponuda, a odluka je doneta 5. januara 2018. godine.

Vansi je ponudio da uloži u aerodrom 1,46 milijardi evra, a u ta ulaganja spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Ugovor o koncesiji u Palati Srbija potpisali su ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, glavni izvršni direktor „Vansi koncesije“ i predsednik Vansi erportsa Nikola Notbar, Masimo Bruco iz kompanije „Vansi erports Srbija“ i tadašnji v.d. generalnog direktora aerodroma „Nikola Tesla“ Saša Vlaisavljević.

Francuska kompanija je krajem decembra prošle godine uplatila jednokratnu koncesionu naknadu od 501 milion evra za aerodrom „Nikola Tesla“ i time je zvanično preuzela upravljanje beogradskim aerodromom na 25 godina.

Vansi je uplatio prvih 501 milion evra i taj novac je, kako je tada najavljeno, na ime dividende raspoređen u budžet Republike Srbije u iznosu od 417 miliona evra, dok je ostatak od 84 miliona evra pripao malim akcionarima.

Godišnja koncesiona nakada će iznositi između 4,4 miliona evra do 15,1 miliona evra i uplaćivaće se u narednih 25 godina u zavisnosti od ostvarenih reuzltata.

Vansi erports se, takođe, obavezao da će uložiti u razvoj infrastruktre ukupno 732 miliona evra, a neke od najvažnijih investicija: u prvih pet godina biće izvršena sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletna staze, izgradnja novih rulnih staza i rekonstrukcija pomoćnih, kao i izgardnja brzih izlaza sa piste, rekonfiguracija terminala i izgradnja novih objekata i unapređenje sistema.

Obaveza Vansi je da u narednih 25 godina broj putnika poraste godišnje tri puta odnosno sa 5,3 miliona na 15 miliona, a broj aviooperacija da se duplira sa 59.000 na 120.000, koliko se očekuje.

Država Srbija ostaje vlasnik aerodroma „Nikola Tesla“, tako da je Vansi samo preuzeo upravljanje aerodromom na 25 godina.

Koncesiona naknada od 501 milion evra je uplaćena aerodromu „Nikola Tesla 21. decembra preko Poštanske štedionice, a istog dana je u Vladi Srbije direktorka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije Mirjana Čizmarov uručila direktoru preduzeća Vansi erports Srbija doo Nikolasu Brusu sertifikat aerodromskog operatera.

Vansi se obavezao da neće otpuštati radnike i da u naredne tri godine neće povecavati takse na aerodromu.

Ministarstvo finansija je najavilo da će deo uplaćenog novca biti iskorišćen za vraćanje starih dugova koje je ostavila prethodna vlast, a deo za velike infrastrukturne projekte u budućnosti.

To je, inače, najveća koncesija koja je ikad sprovedena u Srbiji.

Sredstva za ulaganje u beogradski aerodrom će obezbediti „Vansi erports Srbija d.o.o.“ kao koncesionar, a tom velikom investicionom programu doprineće i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je obezbedila kredit u iznosu do 72 miliona evra i sindicirani kredit od 110 miliona evra.

Vansi je jedan od najvećih aerodromskih operatera u Evropi, koji posluje u 12 zemalja sveta sa 45 aerodroma.

Mreža aerodroma kompanije Vansi erports je u četvrtom kvartalu 2018. godine opslužila blizu 48 miliona putnika, što je porast od 7,2 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

U celokupnoj (finansijskoj) 2018. godini, Vansijeva mreža je opslužila 240 miliona putnika.

Aerodrom „Nikola Telsa“ će biti centrala Vansija u jugoistocnoj Evropi, sa kojeg će razvijati svoj međunarodni saobraćaj, a naročito interkontinentalne letove.

U Srbiji, promet na beogradskom aerodromu ‘Nikola Tesla“, koji je kompanija Vansi erports preuzela krajem decembra 2018. godine na 25 godina, porastao je u četvrtom kvartalu za dva odsto na 1,2 miliona putnika.

Tokom čitave godine, saobraćaj na beogradskom aerodromu porastao je za 5,4 odsto na 5,6 miliona putnika.

U Rojtersovom tekstu podsećaju da je Vansi erports 27. decembra prošle godine potpisao ugovor o preuzimanju 50,01 odsto akcija u londonskom aerodromu Getvik.

POSTAVI ODGOVOR