PODELI
SVETOSAVSKO BLAGODARJE U MALOM CRNIĆU

Oko svetosavskog slavskog kolača okupila su se deca, roditelji, članovi Književnog kluba „Stiška svitanja“, kao i predstavnici lokalne samouprave: Mališa Antonijević, predsednik Opštine, njegov zamenik, Goran Dačić, i predsednica Skupštine opštine, Goranka Stević.
Na svoj jedinstven i originalan način učesnike programa i publiku svetosavskim blaženstvom povezala je kroz priču o leptiru, direktorka biblioteke Danijela Božičković Radulović.

SVETOSAVSKO BLAGODARJE U MALOM CRNIĆU

Prigodnim programom sa jedinstvenim porukama Svetog Save, u kojima blistala svetlost srpskih običaja i predanja, ali i jedinstveni put ljubavi, mira, istine, poštenja i pravde i radosti, predstavili su se učenici OŠ „Moša Pijade“ iz Malog Crnića i OŠ „Draža Marković Rođa“ iz Smoljinca, na čelu sa nastavnicom Zoricom Perić. Zapaženi nastup imali su instrumentalisti Milan Ilić iz Kališta (harmonika) i Jovan Radulović (gitara).

Svetosavsku besedu govorila je Matilda Veljković, književnica iz Beograda, koja je istakla vrednosti i značaj svega što je Sveti Sava velikom mukom uradio za srpski narod. Ni sam Sv. Sava nije bio siguran da li je srpskom rodu pružio maksimum. To zna samo Bog. U ulozi Svetog Save, Željko Svetomirović, glumac AP „Branislav Nušić“ izgovorio je tekst: „Dilema bi bila veća / da vas nije deco moja /. Vi mi snagu dajete / da se Bogu molim, / za Srpski rod…“

SVETOSAVSKO BLAGODARJE U MALOM CRNIĆU

Ovogodišnji dobitnici Svetosavskog blagodarja su: predsednik opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević; predsednica SO, Goranka Stević; zamenik predsednika Opštine, Goran Dačić i Antileta Živković, dosadašnja predsednica Upravnog odbora Biblioteke.

U ime dobitnika Svetosavskog blagodarja, prisutnima se obratio predsednik Opštine, Mališa Antonijević:

„Čast mi je što je ovo priznanje večeras u mojim rukama. Zadovoljstvo zbog ukazane prilike da vas sve pozdravim u ovom divnom ambijentu biblioteke , zaista nije malo. Radost je gledati i slušati najmlađe, kako neguju srpske običaje i prate puteve Svetog Save, puteve istine, pravde, poštenja i ono najvažnije čuvanje srpskog identiteta. Zahvaljujem nastavnicima, roditeljima i svima vama, koji ste uprkos vremenskim neprilikama uspeli da dođete, dovedete decu i budemo večeras zajedno. Lokalna samouprava će i dalje u velikoj meri odvajati finansijska sredstva i poboljšavati uslove rada u biblioteci. Pre dve godine otvorena je elektronska učionica za informatičko opismenjavanje, prošle godine izgrađena je ova čitaonica u kojoj se nalazimo, uvedeno je parno grejanje… U prostorijama gde deca provode slobodno vreme, uče, rade, pokazuju svoju kreativnost, uslovi za rad moraju biti najbolji. Iako se danas knjige mogu čitati na internetu , ona je sigurna i zaštićena jedino na policama biblioteke……“, rekao je Mališa Antonijević.

U drugom delu članovi novoformiranog Književnog kluba „Stiška svitanja“, govorili su svoje stihove, kada su im uručene i članske karte.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR