PODELI
Foto: Portal Radio Požarevac

U okviru programa obratio se predsednik Međunarodnog saveta Roma Miroslav Veljković sa željom da će se truditi da u budećem periodu obezbedi bolje mogućnosti i još više poboljša uslove za život i rad Roma.

Foto: Portal Radio Požarevac

Ovom prilikom je dodeljena akreditacija i lenta za humanitarni rad Zoranu Blagojeviću.

Gradonačelnik Požarevca istakao je da je Požarevac otvoren grad za sve one koji kroz njega prolaze, za sve one koji ovde žele da se nastane i sa radošću dočekuje i obeležava Svetski dan Roma.

Spasović je rekao da mnogi Romi žive u teškim uslovima i da se Grad Požarevac trudi da se uslovi života poboljšaju. Gradonačelnik je rekao i da će se takođe obratiti posebna pažnja na obrazovanje Roma, kako bi sve više bilo onih koji će postati akademski građani.

Svetski dan Roma službeno je bio proglašen 1990. godine u mestu Serock u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Chelsfieldu kraj Londona 7—12. aprila 1971. godine.

Na tom kongresu doneta je odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

POSTAVI ODGOVOR