PODELI
Foto: Pixabay

Analize pokazuju da je štednja u dinarima isplativija od devizne štednje i u dugom i u kratkom roku, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ističući da je štednja stanovništva nastavila da raste, uprkos niskim kamatama.

„U prilog dinarskoj štednji idu, ne samo više kamate, već i niska inflacija i relativna stabilnost kursa, kao i neoporezivanje prihoda na kamate“, rekla je Tabaković za današnje „Večernje novosti“.

On je ukazala i da se ulaganje u državne hartije od vrednosti smatra jednim od najsigurnijih oblika ulaganja.

„Osim što obezbeđujemo stabilnost cena i jačamo finansijsku stabilnost, sprovodimo i aktivnosti usmerene na razvoj domaćeg dinarskog finansijskog tržišta, uz promociju i podsticanje instrumenata zaštite od deviznog rizika“, kazala je guvernerka NBS.

Kako je istakla, sve to ima za cilj obezbeđivanje odgovarajućeg ambijenta za povećanje stepena dinarizacije kredita, što se i odrazilo kroz povećanje dinarskih u ukupnim kreditima u proteklom periodu.

„Aktivno i pažljivo pratimo kako banke postupaju u konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima u evro i svakako ćemo sprovesti kontrole“, naglasila je ona.

Ako se utvrde nepravilnosti, kako je dodala, biće naloženo njihovo otklanjanje bez obzira na zaključen ugovor o konverziji.

„To znači da potpisivanjem ugovora o konverziji, banka nije zaštićena od mera koje NBS može da preduzme, a korisnici će i dalje imati prava koja su im garantovana posebnim zakonom“, kazala je Jorgovanka Tabaković.

POSTAVI ODGOVOR