PODELI
Foto: Portal Radio Požarevac

Otvarajući novoizgrađeno pristanište EPS-a u Kostolcu, on je rekao i da je zadovoljstvo biti ministar u periodu krupnih iskoraka i investicija koje će obezbediti dugoročnu energetsku stabilnost Srbije i dodao da EPS tome daje najveći doprinos.

Foto: Portal Radio Požarevac

On je dodao da EPS uspešno s prijateljima iz Kine realizuje projekat u Kostolcu gde je već realizovano 338 miliona dolara i istakao da je novo pristanište u Kostolcu izgrađeno po najvišim svetskim standardima, kako ekološkim tako i tehnološkim.

Antić je posebno ukazao na značaj činjenice da su na izgradnji pristaništa radile srpske kompanije, kao i na to što će, pored pretovara onog što je u Kostolcu, preko pristaništa stići i sve što je neophodno za izgradnju bloka B3, pa će njegova izgradnja biti ubrzana.

Foto: Portal Radio Požarevac

„I menadzmetnt EPS-a i ja ćemo se sada fokusirati na izgradnju Bloka B3, jer je to važno za dugoročnu stabilnost našeg energetskog sistema“, rekao je Antić i dodao da je i pored veoma loših prognoza nekih krugova za njegovo poslovanje, EPS je u prvom kvartalu podigao proizvodnju uglja za tri odsto, a proizvodnju električne energije za gotovo jedan.

Foto: Portal Radio Požarevac

V. d. direktora EPS-a Milorad Grčić objasnio je u Kostolcu da je izgradnja bila jedan od najtežih poduhvata jer se gradilo na reci koja često menja nivoe u toku godine i dodao da je ovo prvi od tri projekta na vodi.

On je rekao da će pristanište biti isključivo korišćeno za potrebe EPS-a za transport pepela, gipsa kao nusprodukta odsumporavanja i uglja

„Ovo je još jedan u nizu projekata koji pokazuje da EPS ide krupnim koracima napred. Smatramo da zaslužujemo i da je uz pomoć države i prateći državnu politiku Elektroprivreda već preskočila mnoge slične kompanije u zemljama regiona“, rekao je Grčić i dodao da EPS želi da bude što modernija firma, da poveća proizvodne kapacitete i kapacitete za transport električne energije.

Foto: Portal Radio Požarevac

On je dodao da je za EPS značajno da će novo pristanište omogućiti da se iz Kostolca transportuje relativno mala količina uglja u termoelektrane „Nikola Tesla“ i objasnio da je to za EPS značajno jer se radi o visokokaloričnom uglju.

Početak transporta tog uglja on je najavio za najviše mesec i po dana.

Grčić je čestitao rudarima Drmna i Kolubare što su od 1. februara do 1. aprila uspeli da podignu proizvodnju uglja za 10 odsto, što na godišnjem nivou znaci da je u prvom kvartalu proizvedeno tri odsto više uglja nego u istom periodu 2018. godine.

Foto: Portal Radio Požarevac

Za izgradnju pristaništa u Kostolcu utrošeno je 15,8 miliona dolara, a ono se prostire na 5,7 hektara, od čega je 2,6 hektara vodene površine.

Sa pristaništa će godišnje biti otpremano 157.000 tona suvog pepela, 105.000 tona gipsa koji nastaje kao nusproizvod odsumporavanja, a pretovarivaće se i 50.000 tona opreme za TE Kostolac, kao i 50.000 tona uglja.

POSTAVI ODGOVOR