PODELI
Foto: Vojni sindikat Srbije

22. juna u manastiru Sestroljin održana je manifestacija „ŠKOLICA U PRIRODI“ u organizaciji Vojnog i policijskog sindikata Srbije, Sindikalne organizacije Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Sindikata prosvetnih radnika Srbije – tehnička škola „Nikola Tesla” Kostolac.

Na manifestaciji, koja je organizovana za decu od šest do deset godina, učešće je uzelo 40 deteta koji su mogli da vide i nauče kako da se snadju u prirodi i svakodnevnim životnim situacijama.

Uvežban tim iz Crvenog krsta Požarevac im je demonstrirao kako da pomognu sebi i drugome u trenucima kada se desi povreda ili gubitak svesti. Dr Nadežda Stanković epidemiolog i dr Slavica Tasić iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac su kroz igru približili deci značaj lične higijene, kao i kako prepoznati prenosioce bolesti u prirodi, kako se zaštititi od njih i kako reagovati u situacijama kada dodje do kontakta sa njima. Članovi vojnog sindikata Srbije su pokazali deci kako da odrede strane sveta u prirodi kao i kako podići šator, napraviti zaštitu od kiše, kako napraviti ognjište i mnoge druge praktične stvari koje su deci njihovog uzrasta interesantne i primenljive.

Cilj ove manifestacije je da se deca u što ranijoj životnoj dobi odvoje od igranja igrica na računaru, gledanja televizora i da se izvedu u prirodu. Da osete i vide sve ono što im priroda pruža i da nauče da se snadju i svakako kako da sačuvaju sebe i prirodu istakli su Goran Marić iz Vojnog sindikata Srbije i Dejan Jovanović iz Sindikalne organizacije Zavoda za javno zdravlje Požarevac i tom prilikom zajedno sa Goranom Đorđevićem iz policijskog sindikata Srbije podelili diplome deci za uspešno završenu njihovu prvu „Školicu u prirodi” i zahvalnice svima koji su nesebično učestvovali u realizaciji iste kao i posebno priznanje ocu Radetu staresini manastira Sestroljin koji vec godinama nesebično izlazi u susret svim manifestacijama koje organizuju ovi sindikati.

Na kraju su deca, njihovi roditelji i predavači uzivali u vojničkom pasulju na zajedničkom ručku u predivnoj atmosferi manastira Sestroljin.

POSTAVI ODGOVOR