PODELI

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da je prethodnih dana snega najviše palo u Velikom Pomoravlju, Centralnoj Srbiji, području Beograda i planinskim centrima.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Todorović je istakao da se narednih dana ne očekuju  nove obilnije snežne padavine.

Prema njegovim rečima, neće biti naglog otapanja snega koje bi moglo da podigne nivoe reka i izazove izlivanja.

“Do ponedeljka očekuje nas postepen porast temperatura, ali već od utorka sledi manji pad sa kišom slabijeg inteziteta”, kaže Todorović.

Navodi da će se snežni pokrivač zadržati do kraja sledeće nedelje, i dodaje da je glavnina snežnih padavina i period sa niskim temperaturama iza nas.

Sneg se tako lako neće topiti u Sjenici, Požegi, Ivanjici, višim predelima opštine Lučani gde je više od polovine teritorije opštine zavejano.

Do sela u Gornjem Dragačevu, selima po Goliji, Javoru i Mučnju teško se dolazi jer je u tim krajevima snežni pokrivač oko pola metra, javlja dopisnik RTS-a.

Najavljeno je da će se teškom mehanizacijom poći ka tim seoskim nekategorisanim putevima narednih dana.

Putari su neprekidno na terenu i u Gornjem Milanovcu. U udaljenim selima ima snega. Lokalna samouprava najavljuje da će izdvojiti dodatna sredstva za kupovinu nafte, a u planu je nabavka raonika kako bi u selima meštani sami čistili puteve.

“Mogući odroni” 

Iz Auto-moto savez Srbije su upozorili da zbog porasta dnevnih temperatura može doći do naglog otapanje snega, što može, kako kažu dovesti do odrona na putevima.

Upozoravaju i na pojačan saobraćaj krajem dana, prvenstveno na putevima koji vode iz pravca zimskih centara i na prilazima većim gradskim centrima.

Prema poslednjim informacijama dobijenim od JP “Putevi Srbije” i Uprave granične policije, na naplatnim stanicama i putničkim terminalima u zemlji nema dužih zadržavanja.

Teretna motorna vozila, međutim, na graničnom prelazu Horgoš, prema Mađarskoj, na izlaz čekaju na 90 minuta, a na Batrovcima, ka Hrvatskoj, 120 minuta.

POSTAVI ODGOVOR