PODELI
Aleksandar Vučić, Foto: Predsedništvo Srbije

“Danas se navršava 15 godina od velikog i strašnog pogroma koje su kosovsko-metohijski Albanci uz podršku dela međunarodne zajednice poveli protiv srpskog naroda. To je rezultiralo rušenjem i paljenjem 35 crkava i manastira, preko 900 objakata, škola, pošta , domova zdravlja. Proterano je više od 4 hiljade Srba”, naveo je predsednik.

Vučić je rekao da su izbrisana i dva sela – Slatina i Svinjare.

“Danas pokušavaju na razne načine da opravdaju taj teški zločin i čini mi se i plašim se da ukoliko međunarodna zajednica ne pokaže više objektivnosti da će Albanci nastaviti sa tim”, kaže Vučić.

Danas, 15 godina kasnije, navodi da je zabrinut za Srbe na KiM, jer nije formirana Zajednica srpskih opština, niti je išta nije učinjeno iz Briselskog sporazuma. Doneta je, međutim, platforma koja je protiv dijaloga.

“Republika Srbija će štititi narod na KiM, čuvati svoj narod, ukoliko oni koji moraju da ga čuvaju taj posao ne obave”, rekao je Vučić.

Čini mu se, navodi, da NATO nije dobro razumeo svoju ulogu. Da nije razumeo da je u skladu sa Rezolucijom 1244 njihov posao da zaštite naš narod.

“Mi od njih očekujemo da reaguju u svakom trenutku u kom naš narod bude ugrožen. Ukoliko oni nisu u stanju to da učine, ima ko će da zaštiti naš narod”, dodao je poredsednik.

Prema njegovim rečima mi želimo da nastavimo dijalog i razgovore, zato što smatramo da je kompromis i dijalog najbolje rešenje.

“Plašim se da sa taksama neki drugi kažu da neće dijalog. Srbija hoće dijalog, ali je odlučna da sačuva svoje nacionalne interese.”, istako je Vučić.

Povodom upada demonstranata i dela opozicije u zgradu RTS-a, Vučić je rekao da je država mesecima ćutala, ali da neće dozvoliti nikome da nasiljem ugrožava bilo koga.

Oštro je kritikovao unošenje motorne testere u zgradu javnog servisa.

Policija je, ističe, identifikovala osobu koja je nosila testeru, i, kako kaže, mnoge druge.

“Ovakvu vrstu ucena u kojoj je – mi ćemo da vas bijemo a vi morate da nas slušate, to možete da radite u nekoj drugoj zemlji. U demokratskoj Srbiji to ne možete da radite”, kaže Vučić.

Lidere opozicije koji su učestvovali u jučerašnjem upadu u zgradu RTS-a nazvao je “fašistama” i “tajkunima”.

“Nije njima meta ni RTS ni neko drugi, meta im je taj koji može u lice da im kaže da su lopuže, taj koji se ne plaši da im kaže šta su sve opljačkali”, rekao je Vučić.

Istakao je da ljudi mogu da protestuju i da glasaju, ali da nasilje u Srbiji nije dozvoljeno.

“Svi koji su učestvovali u nasilju, i sinoć i bilo kad u budućnosti, odgovaraće pred zakonom”, rekao je Vučić.

Poručio je da ovakva dešavanja ugrožavaju investicije.

“Iz Srbije poslata slika koju mi ne želimo da šaljemo”, rekao je Vučić i istakao da je ponosan na policiju.

Novinarima RTS-a poručio je da mogu da se osećaju bezbedno i da će moći slobodno da rade u svojoj zgradi.

Naveo je i da je dobio informaciju da se narod na Kosovu i Metohiji okuplja, jer želi da krene u Beograd da ga brani.

“Nema potrebe da me brani bilo ko. Nikada neće fašistički lider Boško Obradović i tajkun Dragan Đilas vladati ovom zemljom”, rekao je Vučić.

“Bolje 200 novih fabrika, nego 3.000 uništenih”

Ponovio je da je spreman da razgovara sa svim građanima, ali da sa predstavnicima opozicije neće da razgovara, čak ni sada, kada mu je, kako kaže, život ugrožen.

Vidim, kaže, koliko su nam bede ostavili, i šta smo sve morali da popravimo.

“Da li je bolje 200 novih fabrika od tri hiljade uništenih. Ja mislim da je bolje da imamo otvoren Narodni muzej i pozorište ‘Bora Stanković’ u Vranju, nego da nemamo. Ali, to je pitanje argumentacije”, izjavio je Vučić.

Više puta je ponovio da može da razgovara sa svim političkim inicijativama, ali da neće sa “fašistom”.

“I to vam s ponosom govorim. Siledžijama da se dodvoravam? Neću da se rukujem sa njima. Sa tajkunom Đilasom koji je ukrao 500 miliona evra – neću da se rukujem”, naveo je Vučić.

Na pitanje novinara da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora, Vučić je odgovorio:

“Ne mislim da smo danas dalje od vanrednih parlamentarnih izbora nego što smo bili juče”.

 

POSTAVI ODGOVOR