PODELI

Aleksandar Vučić je naglasio da su penzioneri razumeli situaciju i da je zahvaljujući njima i njihovoj volji postignuto da budu uspešno sprovedene teške reforme.

Stosedmogodišnja Nadežda pozdravila je snagu i energiju koju predsednik Vučić ulaže u poboljšanje ekonomske situacije građana. Razgovarali su o povećanju penzija i drugim temama, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

Nadežda Pavlović je učiteljica u penziji i živi sama.

Nikada se, kaže, nije bavila politikom, ali dugo pamti i prati sve što se događa, pa je „zapazila“ snagu i energiju koju Aleksandar Vučić ulaže u boljitak naroda i zemlje, koliko se on trudi i bori, što je na njenoj životnoj lestvici vrednosti visoko u vrhu i zato je i poželela da ga lično upozna.

U tom sistemu vrednosti još jedan Aleksandar – kralj Aleksandar Karađorđević – uživao je poštovanje i naklonost tada studentkinje Nadežde, i to su jedine dve ličnosti na čelu zemlje za njenog života koje izdvaja, od vremena kralja Petra do danas.

Razgovor sa Nadeždom o kralju Aleksandru Karađorđeviću 

Plakala je kada su Aleksandra Karađorđevića ubili u Marselju, dok Tita nikad nije volela, a ta osećanja podelila je danas i sa predsednikom Vučićem.

Vučić ju je zamolio da mu ispriča kako je bilo te 1934. godine, kako je saznala za ubistvo kralja Aleksandra i kako je bilo tokom Drugog svetskog rata.

„Mi smo ga iskreno voleli… Kada je poginuo i kada se to desilo, bila sam u Beogradu, znam da smo klečali i plakali. To je bio dugački špalir“, prisetila se gospođa Nadežda.

Ne seća se, kaže, kako je tačno saznala za ubistvo kralja, ali se seća da su svi izašli na glavnu ulicu: „Imala sam novu lepu haljinu, ali nije mi bilo žao da kleknem i isprljam je. To je bio plač od srca.“

Predsednik je podelio sa njom svoju zainteresovanost za kralja Aleksandra, koji je, primetio je, potpuno odbačen od Srba, nema svoju ulicu, spomenik, a bio je ne samo kralj ujedinitelj već i vrlo obrazovan, vešt i prilično skroman.

„Jeste… A za Titom nismo ništa žalili“, odgovorila je baka uz osmeh.

Nadežda se obradovala Vučićevoj poseti, pažnji, ali i poklonima koje joj je doneo, a posebno brošu kakav priliči dami njenog kova. Tim pre što joj je, kako je poverila svom gostu, veoma važno kako izgleda.

Poverila mu je i da je „užasno slaba“ na slatkiše, da je deca teraju da koristi hodalicu, iako joj „uopšte nije potrebna“.

Predsednik je uzvratio zahvalnošću, lično njoj, kao penzionerki, ali i svim penzionerima, što, kako je rekao, imaju razumevanja za državu, i što su pokazali poštovanje prema državi i zemlji.

Rekao joj je kako je Srbija napredovala, da ima dobre rezultate i da će i dalje napredovati i penzije rasti.

O ulozi i značaju gerontodomaćica 

Predsednik je popričao sa baka Nadeždom i o ulozi i značaju gerontodomaćica u životu naših najstarijih.

Mnogo mu je značilo, rekao je Nadeždi, što ju je upoznao, i podelio utisak iz susreta sa njom – kako je važan zdrav duh i kod starijih.

Nadežda Pavlović ima dvoje dece, petoro unučadi i šestoro praunučadi. Njena ćerka živi sa porodicom u SAD, a sin u Novom Sadu.

Predsednika Vučića Nadežda je sačekala u društvu unuke Ljubice (43), iz Novog Sada, jedine njene unuke koja živi u Srbiji.

Rođena je 1. januara 1912. godine. U Beogradu je završila Učiteljsku školu i Pedagošku akademiju.

POSTAVI ODGOVOR